lagenposer

Guide til soveposer og lagenposer

lagenposer

Soveposer og lagenposer
– vores guide til valg af soveposer og lagenposer – fordi ALLE forældre ved, hvor vigtig en god nats søvn er!

Uanset hvilken rejseform I vælger som familie, er og bliver en god nattesøvn bare det allervigtigste! Særligt, når I rejser med børn, og når I gerne vil opleve noget!
Når vi har rejst, har vi, som oftest, boet på steder, hvor standarden var relativ høj. Dog har der til tider alligevel være “afstikkere”, hvor enten alle de gode overnatningsmuligheder har været booket, eller hvor budgettet har været lidt stramt, og vi derfor har været nødsaget til at tage, hvad vi kunne få. Og i lige præcis disse situationer har vi i dén grad haft brug for vores tynde lagenposer, når vi skulle sove, og vi ved også, at fremtidige rejser vil byde på flere af den slags nødvendigheder.
Under alle omstændigheder kan visse rejseformer betyde, at det kan være en tryghed at have sove- eller lagenposer med i bagagen, og vi tager til stadighed vores lagenposer med – just in case.
Bor I hovedsageligt på steder med en høj standard, vil I ikke have behov for at medbringe soveposer eller lagenposer på jeres rejser. Til gengæld kan der være mange fordele ved at medbringe disse, hvis jeres rejser går til destinationer, hvor klimaet og rejseformen kræver en sove- og/eller lagenpose, eller hvor I bor på steder med relativ lav standard.
Har I selv planer om at rejse på ture, hvor I vil have brug for at medbringe sove- eller lagenposer, vil I derfor måske kunne få glæde af denne guide.

Soveposer

Med større børn begynder vores rejser nu at antage nye former, og faktisk har vi netop haft sendt vores ældste datter på en tur til Peru med den efterskole, hun går på. Da hun hovedsageligt boede på hostels og også under mere primitive forhold hjemme hos en familie i de kølige bjergområder, har vi haft brug for at undersøge hvilken sovepose, der var passende at medbringe. Både i forhold til komfort, til at kunne holde varmen og naturligvis også m.h.t. vægten af soveposen, da hun rejste rundt med rygsæk, og dermed havde brug for en letvægtssovepose, der hverken fyldte eller vejede meget.

Heldigvis findes der masser af virkelig komfortable og praktiske soveposer, som er ideelle til ferier, backpacking ud i det blå og outdoor-living sådan helt generelt. Det bedste ved det hele er, at de ikke behøver at koste en formue!
Rejser I til køligere destinationer/rejsemål eller under mere primitive rejseformer, kan en god sovepose være et must for den bedste rejseoplevelse, og kan derfor også være en nødvendighed at medbringe.
Dog, lad det være sagt med det samme; undgå at investere i en for dyr sovepose, hvis ikke I skal på for vilde destinationer langt væk fra civilisationen. De fleste soveposer vil sagtens kunne holde jer varme, og behøver derfor ikke at koste alverden.
Vores bedste råd er derfor, at I udelukkende vælger sovepose efter destination, og dermed klima, og – ikke mindst; pengepung.
Det I betaler for, når I køber en sovepose, er selvfølgelig kvaliteten og derudover nuancen i forhold til det fyld, der er i soveposen, men i dag er langt de fleste soveposer rigtig gode, og det er de små, tekniske nuancer, der gør forskellen.
Naturligvis er der en stor forskel på, om I køber en sovepose med dun- eller polyesterfyld, da det overvejende er i fyldet, at hele forskellen ligger. Også prisforskellen!

Dunsovepose

Når I skal vælge sovepose, kan I vælge mellem soveposer, der har fyld bestående af enten dun eller fiber. Dunfyld er bedre end fiber(polyester)fyld, men også meget dyrere. Bedre på den måde, at I ånder bedre i naturmaterialer (dun), og samtidig er komforten med dun også at foretrække.
Prisforskellen mellem dun og fiber er dog til at tage at føle på, hvorfor I dermed også skal gøre op med jer selv, om I vil bruge pengene på det.
Tager I til lande med kolde temperaturer eller er I en familie, der bruger meget tid på outdoor-living sådan helt generelt – f.eks. shelterture eller spejderliv både forår, sommer og efterår – så vil det godt kunne betale sig for jer, at investere i nogle lidt dyrere dunsoveposer, da I deraf vil kunne bruge soveposerne i langt flere tilfælde end på blot 1-2 rejser om året. Køb af sovepose er jo også betinget af, hvordan og hvor meget I skal bruge den.
Er det til et par ferier om året, hvor I ikke påtænker at rejse i områder med overvejende kolde temperaturer; lad være med at købe en for dyr sovepose.

Se udvalget af dunsoveposer hos Pro-outdoor.dk her.

Polyestersovepose

En polyestersovepose har polyesterfyld, og er en billigere, men god, løsning, som sagtens kan benyttes på langt de fleste destinationer. Polyesterfyld gør dog, at kroppen ikke ånder helt så godt, som hvis I sover i en pose med naturfyld. I kan dog nemt holde varmen i et normalt klima, og det er det vigtigste.
Soveposen kan ”piftes op” ved at lægge en lagenpose i, bestående af enten silke eller bomuld.

Tager I på rejser til steder, hvor temperaturforskellene ikke er store, og hvor det ikke er ekstremt koldt, vil I kunne bruge de fleste soveposer uanset fyld.
Tager I til gengæld til tropiske områder, vil I ikke have behov for at medbringe en sovepose, men vil i stedet kunne få stor glæde af en lagenpose.

Se her anbefalede polyestersoveposer til voksne

Til børn i alderen 1-9 år er det en rigtig god idé at købe en børnesovepose, som kan slutte tæt om kroppen. Når jeres børn er omkring 9-10 år vil de sagtens kunne bruge en voksensovepose, og behandler man den godt, vil den dermed kunne holde rigtig mange år frem i tiden.
Se her anbefalede soveposer til børn

 

soveposer til børn

Personligt har vi selv rigtig god erfaring med soveposer fra Haglöfs, og det var en Haglöfs Moonlite +7 vi valgte at anskaffe til vores ældste datter, da hun for nyligt var i Peru, og skulle overnatte både i bjergene og ved kysten. Med sig havde hun en lagenpose, som gav 2,5 graders ekstra varme, hvorfor hun altså kunne holde varmen ned til 4,5 grader. Dog var det lidt køligere i bjergene, end vi havde regnet med, hvorfor vores datter var nødsaget til at iklæde sig trøje og jakke, for at kunne holde varmen om natten. Vi ved nu til en anden gang, at hun burde have haft medbragt en Haglöfs Moonlite -1 istedet.

soveposer fra haglofs

Soveposen fra Haglöfs er IKKE en dyr sovepose, og den lever samtidig 100% op til formålet, hvis man opholder sig i områder, hvor temperaturen er over 7 grader. Oppe i bjergene, hvor temperaturen falder meget om natten, bør man dog medbringe en sovepose, der kan holde til minusgrader.
Vi er naturligvis ikke hardcore backpackere, da vi rejser med børn i forskellige aldre, og deraf har forskellige behov, som ikke altid kan imødekommes på mere krævende rejser.
Dog vil jeg sige, at i takt med, at vores børn bliver ældre, så opstår der også andre behov. Specielt fordi de er begyndt at rejse afsted UDEN os!

Er I i tvivl, om I bør vælge eller fravælge at medbringe en sovepose – og i så fald hvilken form for sovepose – på jeres rejse, så kan I tænke følgende ind, som gerne skulle være det afgørende i forhold til jeres valg:

  • Rejseform
  • Standard
  • Destination – og dermed også klima.
    Skal I rejse til kølige destinationer og under primitive forhold, er en sovepose et must.
    Skal I på en helt almindelig chartertur eller til tropiske områder, er en sovepose slet ikke nødvendig. Til gengæld kan en lagenpose være det.
  • Hvor mange penge I har til rådighed, og hvad der dermed er relevant at investere i af rejsegear, samt om det i så fald bør være dun- eller polyestersoveposer.

Uanset om I medbringer sovepose eller ej, vil det under alle omstændigheder være en rigtig god idé at overveje at medbringe en lagenpose. Skal I f.eks. backpacke, bo på steder med lav standard eller er I blot hygiejne-freaks, så kan en lagenpose være et must.

Lagenposer

I princippet er en lagenpose det samme, som en sovepose, blot lavet af tyndt bomuld eller silke, men udformet som en sovepose, der lige er til at krybe ned i.
Vægter I hygiejne højt, rejser I til tropiske destinationer, vil I gerne skåne jeres sovepose, eller har I det bare bedst med at sove i eget “sengetøj”, er en lagenpose faktisk en ret væsentlig ting at medbringe på en rejse!

En lagenpose har 5 funktioner, og fås i både bomuld og silke.
Lagenposens funktioner er følgende;

  1. Det er altid anbefalelsesværdigt at bruge en lagenpose i en sovepose – ikke kun af praktiske årsager, men også fordi det føles mere behageligt at have lagenposens stof mod huden, så I ikke klisterer, hvis I sveder, om natten.
  2. Med en lagenpose i jeres sovepose vil I skåne jeres sovepose, da I kan tage lagenposen ud og vaske den, og dermed være fri for at slide på jeres noget dyrere sovepose.
    Det er således, at hver gang I vasker jeres sovepose, så ”ødelægges” den en smule. Tommelfingerreglen er, hver gang man vasker sin sovepose, så mister den 1 grad. Det vil altså sige; I en +7 sovepose vil en normal gennemsnitsperson kunne holde varmen på et gennemsnitsliggeunderlag i undertøj i +7 grader. Hvis så man vasker soveposen 5 gange, så hedder det pludselig +12 grader, da en sovepose mister 1 grad hver gang man vasker den. Dette er relevant viden, hvis man rejser i områder, som har lavere temperaturer om natten (-10-12 grader), da man i så fald vil komme til at fryse.
    Ved at benytte en lagenpose, beskytter I altså jeres sovepose langt bedre, da I i stedet for at vaske den, kan hænge den til udluftning, og ligeledes fjerne det yderste skidt med en klud. Med en lagenpose kan I undgå at vaske soveposen, og have en sovepose, der har en lang levetid.
  3. Bruger I en lagenpose, kan I holde varmen bedre. I kan ca. lægge 2,5 graders varme til den temperatur, som soveposen er fremstillet til at klare, ved at benytte en lagenpose i soveposen. Dvs; har I f.eks. en sovepose, som går til +7 grader, så kan I lægge 2,5 graders varme til, hvilket betyder, at soveposen kan gå ned til +4,5 grader.
    En silkelagenpose varmer 1 grad mere, end en bomuldslagenpose, og vil derfor i samme eksempel kunne bruges til + 3,5 grader – det er altså varmere at ligge med en silkelagenpose. Men også dyrere 😉 Spørgsmålet er derfor, om ikke man kan nøjes med dén ene grad mindre, og så samtidig spare pengene.
    Dog; udover at en silkelagenspose giver bedre varme, fylder og vejer den også mindre, end en bomuldslagenpose. Hvis dette har en betydning for jer, så kan det være en fordel af investere i en silkepose, som er 3-4 gange dyrere end en bomuldslagenpose. Det er derfor et prioriteringsspørgsmål, og man bør af samme årsag lige kaste et blik sit rejsebudget, og også spørge sig selv, hvor meget man mon ellers vil bruge posen til, når ellers man kommer hjem fra sin rejse.

Vores holdning er – sådan helt generelt – , at man ikke bør ”smide” alle sine penge efter en dunsovepose og en silkelagenpose, hvis udgifterne til disse ting går ud over, hvad man i så fald har mulighed for at prioritere af fodtøj – så hellere købe en billigere sove- og lagenpose, og i stedet prioritere ordentlige sko eller sandaler

  1. Ved rejser til tropiske områder vil en lagenpose være genial at medbringe i stedet for en sovepose. Dette fordi I ofte vil opleve at svede rigtig meget, og dermed ikke vil have brug for en dyne. Ofte vil I måske samtidig vågne om natten, og fryse en lille smule, og her vil lagenposen være rigtig fin at krybe ned i for igen at få varmen – uden at ligge FOR varmt.
  2. Hygiejnemæssigt er og bliver en lagenpose bare en rigtig god investering, bl.a. hvis I ved, at I skal overnatte på steder af knapt så høj standard. I har dermed jeres eget sengetøj med, og kan krybe ned i lagenposen uden at tænke på, om der evt. er insekter eller lign., der stikker hovedet frem om natten. Jeg tænker her naturligvis mest på bedbugs, som flere og flere rejsende efterhånden slæber med hjem fra rejser.
    Da flere og flere mennesker rejser mere og mere, er det desværre nu også således, at væggelus ikke udelukkende holder sig til hoteller med ringe standard, men også på dyre og fine hoteller.
    Husk derfor ALTID at tage jeres forholdsregler, når I vender hjem fra en ferie i udlandet!

lagen poser

 

En lagenpose hverken fylder eller vejer meget, og den største fordel er, at I med en lagenpose ALTID har jeres eget sengetøj med på rejsen! Derudover er lagenposen ikke dyrt, og er endvidere et virkelig godt køb til pengene i forhold til at skåne jeres sovepose bedst muligt.
Hos Pro-outdoor.dk koster en bomuldslagenpose 169,95 kr., og en silkelagenpose koster 449,95 kr.

Se også vores øvrige rejseprodukter, eller find inspiration i vores pakkelister.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *