Endnu en gang har vi været så heldige, at en rejselysten familie har haft lyst til at dele deres rejseoplevelser med os.
Hermed familien Christensens rejseberetning fra Australien:
I oktober-november 2010 udlevede vi, familien Christensen; Lars, Dorthe, Katrine 11 år, Mads 9 år, vores helt store drøm om at opleve Australien. En rejse, der har medført, at vi har fået mod på fremover at rejse ud og opleve det meste af verden.
Hvorfor rejse til Australien?
Vi havde rigtig, rigtig længe gerne villet til Australien, og havde også sparet sammen i meget lang tid.
Da Australien ligger på den anden siden af jorden, og da rejsen dertil dermed også er rigtig lang og dyr, var vores ønske, at børnene skulle kunne huske alle deres oplevelser fra denne rejse til den anden side af jordkloden.
De skulle, efter vores mening, derfor være så gamle, at de kunne huske, at de havde været der! Det var i virkeligheden derfor vi havde trukket den så længe – vores første rejse SÅ langt væk!
Inden da havde vi selvfølgelig rejst rundt i Europa, Sydfrankrig o.s.v. – sommerferier, 14-dages rejser m.m. Vi havde dog altid gerne villet rejse om på den anden side af jorden, men vi syntes ikke rigtig, at vi havde haft råd til det – og ja; så var der – som nævnt ovenfor – tanken om, at når det skulle være, så skulle det være en rejseoplevelse, som virkelig satte sig fast i erindringen hos både børn og voksne. En uforglemmelig rejseoplevelse af de helt store!
Som familie tager vi stadig de ”mindre” rejser til destinationer, der ikke ligger så langt væk, men de dér helt store rejseoplevelser har vi nu bestemt os for at prioritere højt. Vi tager derfor på længere rejser hvert 3. år, og så indimellem de mindre ture til Sydfrankrig for at vi i de mellemliggende perioder har mulighed for at spare op til de oversøiske destinationer.
Australien har – så langt tilbage, som vi kan huske – været et land, som har fascineret både min kone og jeg. Det har med andre ord altid været vores drømmedestination – også før vi lærte hinanden at kende.
Landet har altid virket dragende og ”mystisk” på os; et land SÅ langt væk, med SÅ storslået natur og fantastiske nationalparker, aboriginals, Great Barrier Reef, unikt dyreliv, storbyer med masser af kultur og en befolkning med en helt særlig mentalitet.
Vi havde derfor et ønske om at være i landet så længe som overhovedet muligt – for på den måde også at have muligheden for, at opleve så meget som muligt!
Forberedelse, planlægning og bestilling af rejsen
Med udgangspunkt i ovenstående, bestemte vi os for at tage til Australien i 4 uger, og p.g.a. ”omvendte” årstider planlagde vi vores rejse til Australien uden for skolernes sommerferien.
Skal man have godt vejr i Australien, skal man rejse til landet om efteråret eller vinteren – gerne hen over julen.
Vi valgte at rejse i en efterårsferieuge og en projektuge, så vi på den måde kun ”hev” børnene ud af den normale undervisning i skolen i 2 uger.
Børnene fik lektier med, og skulle skrive dagbøger og tale engelsk, regne kurser ud o.s.v. På den måde var der – ud over alle vores oplevelser – stadig en masse planlagt læring i det, at være væk fra skolen, og både matematikken, det skrevne ord, det engelske og geografien blev fag, som vi stadig kunne dyrke undervejs.
Vi havde ligeledes forberedt børnene på, at vi skulle rejse langt væk, lånt en masse bøger og også set film om Australien, så de var sat ind i, hvilket land, de skulle til.
Dog var de ikke specielt involveret i selv rejsen og planlægningen af denne, og havde ikke som sådan en holdning til selve destinationen. Vi, som forældre, var dog åbne for de ting, som børnene gerne ville se og opleve i landet, hvis de kom med input.
Det var primært mig, der lavede en masse research omkring hvad vi skulle se og opleve i Australien. Vi havde en helt naturlig fordeling af, hvordan vi forberedte os – naturligvis også fordi vi, som mennesker, er forskellige.
I forbindelse med alle de rejser vi har været på, har det altid været sådan, at jeg egentlig ret godt kan lide research-delen, og min kone kan godt lide at læse ”Turen går til”, ”LonelyPlanet” o.s.v., så helt naturligt fandt vi både sammen og hver for sig hen ad vejen ud af, hvad der kunne have vores interesse, og hvad vi skulle opleve.
Endvidere var der masser af inspiration at hente i oplysninger på nettet fra de mange rejseselskaber, som vi i forvejen havde kendskab til.
Disse rejseselskaber havde nogle præ-definerede ture, som vi syntes gav en masse inspiration til, hvad vi selv skulle opleve. På den måde kunne vi få bekræftet, om de idéer vi selv havde til hvad vi skulle opleve i Australien kunne bære vand, og også få alternative idéer til, hvad vi burde opleve i landet.
Derudover købte vi naturligvis Turen går til Australien, som har gode beskrivelser af de forskellige områder af Australien og også af de forskellige seværdigheder. At tage afsæt i denne bog, og så søge videre på nettet, giver et rigtig godt grundlag for de valg, som man så senere hen kan foretage sig. Og så er det naturligvis et must at investere i LonelyPlanets bog om Australien! LonelyPlanets bøger er fantastiske, og rummer SÅ mange vigtige informationer, når man gerne vil udforske et land.
Udover at investere i rejsebøger og lede på internettet, talte jeg også med en bekendt, som havde været i Australien, for at høre hvad han anbefalede, hvad der havde givet ham de bedste oplevelser, da han rejste rundt i landet, og dermed også hvad han anbefalede os at opleve. Det at høre om andres rejseoplevelser og erfaringer er altid guld værd.
Inden vi fandt ud af, hvordan vi skulle rejse, tog vi fat i forskellige rejsebureauer, som kunne guide og hjælpe os i forhold til, hvordan vi kunne komme til at opleve alt det, vi drømte om.
Vi fik rigtig god vejledning via rejsebureauerne, og endte da også med at blive mere realistiske omkring det, vi ville kunne nå på 4 uger. Indrømmet; Vi ville have det hele med – meennn lidt måtte alligevel streges fra listen, hvilket også var ok.
Vi endte rent faktiske med at bestille selve rejsen via et rejsebureau, og planlagde og arrangerede altså ikke rejsen selv.
Dog må vi sige, at det efterhånden er klart, at jo mere rejseerfaring vi får, jo mindre får vi også efterhånden brug for at booke via et rejsebureau.
På daværende tidspunkt, hvor vi skulle planlægge vores rejse til Australien, kunne vi dog ikke helt overskue at bruge så meget tid og energi på egenhændigt at planlægge, booke og arrangere rejsen selv.
Der var altså flere aspekter i det. Det var vores første rejse SÅ langt væk til en meget fremmed og ukendt destination, landet er enormt stort, og strækningerne vi skulle tilbagelægge på en sådan rejse, var meget store, hvorfor det for os var en super god, nem og tryg løsning at lade et rejsebureau planlægge og ordne alt det praktiske – lige fra bestilling af fly, busser, overnatning o.s.v.
Derudover er jeg et menneske, der har brug for at have styr på tingene. Jeg er ikke ligeglad med hvilken standard vi skal bo i, og kan derfor ikke bare booke et tilfældigt hotel.
Jeg er sådan indrettet, at skal rejsen blive god, så skal jeg vide, at der er styr på tingene, og at min familie er i trygge og ordentlige rammer. Ellers slapper jeg ganske enkelt ikke af!
Tingene skal være på plads!
Dog må jeg igen understrege, at jeg hen ad vejen – nu med mere og mere rejseerfaring i bagagen – har lært at slappe langt mere af i forhold til disse situationer, og at jeg nu også kan tage tingene lidt mere stille og roligt – med overbevisningen om, at det under alle omstændigheder nok skal løse sig alt sammen.
Vi er efterhånden blevet mere og mere modige, hvilket jeg tror er en helt naturlig udvikling, der sker hen ad vejen, når først man vænner sig til at rejse ud i verden, og også finder ud af, at det hele går fint, og at det meste løser sig – næsten uanset hvilken udfordring man møder.
Jeg vil dog gerne understrege, at selv om vi bestilte rejsen via et rejsebureau, så havde jeg inden da virkelig researchet omkring de ting, som jeg syntes var væsentlige, vi fik oplevet, hvilket jeg også rigtig gerne vil opfordre andre til at gøre.
Jeg kan slet ikke bære tanken om, at man rejser SÅ langt væk, og så efterfølgende finder ud af, at der var ting, som man skulle have oplevet – sådan once-in-a-lifetime-agtigt – og at man så ikke fik det oplevet, når man havde muligheden.
Det er efter min mening yderst vigtigt, at man selv sætter sig ind i, hvad et land har at byde på, og at man så også tager stilling til, hvad man vil have ud af rejsen. Der er jo ikke nogen grund til at rejse om på den anden siden af jordkloden, og så ikke udnytte et lands muligheder til fulde.
Vi havde – på baggrund af vores egne tanker og vores research – gode samtaler med rejseselskabet, og konsulenten vidste derfor, hvad vi ønskede at få ud vores rejse, og hvad vi håbede at opleve, og hjalp os så med at planlægge dette samt koordinere hele rejsen, så ruten blev lagt på en struktureret måde, hvilket gav utrolig god mening.
Jeg havde tegnet en tur, og havde en idé om, i hvilken rækkefølge vi skulle opleve de forskellige ting. Rejseselskabet kiggede på denne rute, og sagde så; ”super fin rute, men lad os lige lægge ruten i omvendt rækkefølge, så I ikke på nogen måde oplever at rejse ind i regntiden, men i stedet have regntiden i ryggen”. Dette kunne rejseselskabet jo gøre, fordi de havde et stort kendskab til Australien, og på den måde fik vi på bedste facon udnyttet de bedste tidspunkter og områder af landet. Det ville jo have været super ærgerligt, hvis vi havde rejst i den forkerte retning, og dermed ikke havde fået det optimale ud af ruten p.g.a. f.eks. dårligt vejr.
For os gav det altså fantastisk god mening at benytte os af et professionelt rejsebureau, og pengene til bureauet var i vores tilfælde virkelig godt givet ud.
En lang flyvetur til Australien
Flyveturen til Australien var vanvittig lang, og det tog 1 døgn at komme fra Danmark til Australien!
Vi fløj fra København til Frankfurt, fra Frankfurt til Singapore, og fra Singapore til Darwin.
Det var både spændende og hårdt! Frankfurt-Singapore-strækningen var et langt og sejt træk, og den trættede os helt vildt!
Vi havde faktisk overvejet, om vi skulle ”bide turen over” og at tage en overnatning i Singapore, så vi lige kunne få en flyvepause og samtidig se lidt af Singapore, da Singapore i vores øjne også ser rigtig spændende ud. Men samtidig ville det jo være en dag, der ville gå fra vores rejse rundt i Australien… Vi ønskede at udnytte alle tilgængelige minutter i Australien, og valgte derfor at prioritere ét hårdt døgn med flyvning, således vi hurtigst muligt kunne nå vores endelige destination, i stedet for at tage nogle ”svinkeærinder”, hvilket for os var den rigtige beslutning.
Vi forsøgte at forberede børnene så godt, som muligt, på den lange rejsetid, og havde downloaded en masse film og spil på deres ipads, som de kunne se og benytte sig af undervejs, således tiden kunne gå på hurtigst mulige måde. For børn kan sådan en strækning jo godt være lidt af en hård nyser.
Dog vil jeg sige, at turen gik uden nogen som helst problemer, og børnene klarede det super fint!
Jeg vil med det samme godt slå fast, at den lange flyvetur under ingen omstændigheder må være det, der afskrækker, og vi ville til enhver tid tage flyveturen igen!
Prisen for rejsen
Prisen for hele rejsen, som vi betalte til rejsebureauet for 4 uger i Australien, var 150.000 kr.
I dette beløb var alle fly – udenrigs som indenrigs -, overnatninger, guidede og bestilte ture i nationalparker, seværdigheder og mad og drikke på både bookede ture samt bestilte hoteller inkluderet.
De 150.000 kr. var, som nævnt, det beløb vi betalte til rejseselskabet.
Oveni brugte vi ca. 1000 kr. om dagen på alt det løse; souveniers, snacks, impulsive ting, som ikke var arrangeret på forhånd, f.eks. indgange til diverse seværdigheder og kulturelle oplevelser o.s.v.
I alt kostede hele rejsen os altså 180.000 kr.
Lad mig med det samme slå fast; det er den dyreste rejse vi nogensinde har været på!
Dog var ALT arrangeret, og vi blev transporteret rundt til alle de ting, vi havde planlagt at opleve.
Der var altså 100% tjek og styr på alt, hvilket var første prioritet for os.
Det var KÆMPE afstande vi tilbagelagde – lige fra Darwin til Alice Springs, fra Sidney til Brisbane. Det var afstande, som ville tage meget lang tid at tilbagelægge i bil, hvorfor vi fløj indenrigs mellem de forskellige destinationer. Alt sammen med fokus på at udnytte tiden bedst muligt, og dermed få det mest optimale ud af turen.
De to første ture vi var på i nationalparker var også med planlagt transport, hvor vi blev kørt rundt i busser, og hvor alt var arrangeret ned til mindste detalje – inklusiv forplejning.
Man kan vist roligt sige, at der ikke blev sparet på noget, men det handlede for os udelukkende om prioritering, og om at foretage helt bevidste valg, som var gode for os.
Men det er klart; det giver jo helt sikkert nogle ekstra omkostninger at prioritere på denne måde, og vi valgte så at gå ”sikkert”, og sparede dermed ikke på noget.
Vores rejserute
Efter en del overvejelser og drøftelser med rejsebureauet, endte vi til sidst med følgende rejserute:
Vi landede i Darwin om natten, og tog derfor den første overnatning der. Vi var i Darwin i et døgn, og blev så hentet i en bus, og kørt rundt til nationalparker – Kakadu, Katherine Gorge og Litchfield nationalpark.
Derfra fløj vi til Alice Springs, hvor vi bliver hentet i en bus og kører rundt i Kings Canyon og Uluru-Kata Tjuta. Det var en 3 dages tur, hvor vi tog det hele med, og oplevede alt, hvad der var værd at se i nationalparkerne.
Fra nationalparkerne tog vi til Sidney, hvor vi blev i en lille uge, og dermed havde tid til at opleve alle Sidneys seværdigheder.
Fra Sydney tog vil til Brisbane, hvor vi var i et par dage.
Fra Brisbane gik turen til Glatstone, hvorfra vi sejlede til Heron Island – ud til Great Barrier Reef, som vi altid har drømt om at opleve. Vi blev her i 4-5 dage.
Derfra hjem til Dk.
Australien er bare et KÆMPE land, og det var et enormt område af Australien vi fik set, og det var også derfor vi endte med at flyve de lange destinationer.
Jeg har nævnt det flere gange – for os var det simpelthen afgørende, at når nu vi var landet i Australien, så VILLE vi se det, vi havde en følelse af gav os den ultimative oplevelse. Vi ville ikke gå glip af én eneste af de ting, vi havde en opfattelse af, ville give os en reel værdi.
For os var det en god beslutning.
Darwin
Vi landede godt trætte i Darwin, og tog derfra en taxa ud til det hotel, vi skulle overnatte på.
Det første vi oplever i Darwin er aboriginere, der ligger ude foran lufthavnen og sover med tæpper omkring sig.
Særligt vores datter bed mærke i dette, og det efterlod et kæmpe indtryk hos hende.
Det er noget af en omvæltning at lande i Australien.
Den første dag i Darwin brugte vi på at komme os efter den lange rejse, og vi gik stille og roligt rundt i byen.
På trods af den enormt lange flyvetur, var vi ikke på nogen måde ramt af jetlag. Vi havde dog en overvældende følelse af, at vi i dén grad trængte til at sove.
Samtidig med trætheden, var vi dog også grebet af følelsen af nu endelig at være landet i det land, vi længe havde drømt om at opleve, og vi kunne næsten ikke vente med at komme i gang med at opleve alt det, vi havde planlagt. Alt så jo anderledes ud, end det vi kendte, og det var bare at gå i gang med at udforske igennem tågen af udmattelse.
Vi overnattede på Travellodge Mirambeena Resort Darwin – et super fint hotel med swimmingpool midt i hotelgården, der var omgivet af huse, og som skabte en rigtig hyggelig og intim stemning.
Beliggenheden var rigtig fin i forhold til både lufthavnen og centrum af byen.
Det er et absolut anbefalelsesværdigt sted med ordentlige forhold, hvis man skal overnatte i Darwin (se flere billeder og priser her).
Crocodile-spotting og Kakadu
Efter 1 døgn i Darwin blev vi hentet i bus med en guide, der i 4 dage skulle guide os på den hjemmefra bestilte tur til områdets nationalparker.
Det var en enorm fin og god måde at at tage på oplevelse på, da vi ikke selv skulle sørge for noget, men bare kunne læne os tilbage, nyde, opleve og tage i mod både oplysninger, historier, facts og indtryk fra de smukke omgivelser. Uden tidspres, stille og roligt, og med øje for i et afslappet tempo at kunne tage alle ting og seværdigheder helt ind.
Det første vi oplevede på denne tur var Crokodile-spotting på Adelaide River. Det tog et par timer at køre fra Darwin og til krokodilleområdet.
Vi blev kørt ud til en flod og gik ombord på en båd i de smukkeste omgivelser af skøn natur med lotusblomster, der blomstrede og store, fine krokodiller omkring os. Meget, meget smuk naturoplevelse.
Ungerne var vildt facinerede af at opleve krokodiller i den fri natur – de var meget imponerede af naturoplevelserne. Det er jo noget ganske særligt at være blandt de vilde dyr i deres naturlige element, og man kan ikke undgå at få en helt særlig følelse, når man står midt i det.
Turen, som vi havde bestilt, inkluderede 3 nationalparker, og imellem disse ture skulle vi sove ude i telte i disse nationalparker. Det var telte med fast bund, og de fungerede som en slags små hytter. Det var fantastisk og meget autentisk at overnatte i både teltene og i de særlige omgivelser.
I dén grad en naturoplevelse af de helt store.
Vi havde naturligvis hørt en masse om Australiens giftige slanger, kryb m.m., men som vores guide sagde, så skulle vi bare lige trampe lidt ekstra hårdt i jorden, hvis vi skulle på toilet om natten, og så skulle vi nok få skræmt krybene væk. Altså ingen grund til bekymring, hvilket vi faktisk heller ikke oplevede at være. Vi sov trygt og godt, da vi jo i løbet af dagen blev bombarderet med oplevelser, hvilket sikrede os en helt igennem fantastisk nattesøvn. Det eneste sindsoprivende, der kunne være tale om, var de vilde heste, der om natten havde nærmet sig vores telte, og som skubbede til teltdugene for at få fat på nogle af de mangoer, der hang på træerne, som de kunne spise.
At overnatte i teltene fungerede fuldstændig upåklageligt. Alt fungerede fint og var i den samme ånd, som den omkringliggende natur.
Der blev lavet mad og vasket op i fællesskab om aftenen, og om morgenen blev vi vækket af guiden, som stod ude midt i det hele og svingede en kæmpe pisk i jorden, som med et smæld fik os alle op, så vi friske kunne sige godmorgen til de små kænguruer, som så fint hoppede omkring i lejren, og til børnenes store fryd lod sig håndfodre.
Det var en – på alle måder – rigtig god oplevelse, og også med til at understrege forskelligheden fra vores eget land til et land så fremmed, som Australien. Èn af årsagerne til, at vi lige præcis havde valgt at rejse så langt væk var jo netop, at vi ønskede at se de helt tydelige forskelle, at blive klogere og på egen krop mærke og lære. Allerede her kort inde i vores rejse, kunne vi mærke, at det lykkedes.
I Kakadu nationalpark så vi de smukke, aboriginske hulemalerier og den helt igennem storslåede natur.
Derudover fik vi alle de vigtige og spændende aborigines-sagn fortalt, og fik derigennem en helt fantastisk indsigt i et stykke kultur, som vi i dén grad finder interessant.
Jeg må absolut understrege, at det på rigtig mange områder er en god idé at investere i en guidet tur til denne nationalpark, da man derigennem får alle de informationer og historier, som ellers kan være lidt af en opgave selv at finde frem til. Det er oplevelse og læring for alle pengene. Det ville have taget mig ufattelig lang tid selv at finde frem til alle disse informationer, og jeg ville faktisk heller ikke have vidst, hvor jeg skulle lede. Vores råd er derfor, at man prioriterer at sætte penge af hertil.
Rundturen i Kakadu nationalpark tog vi på den samme dag, som vi var på krokodilleturen.
Undervejs på turen var vi ude at bade – noget af en spændende bedrift – skiltene med ”crokodile-safety” taget i betragtning – men så har vi da også prøvet det!
Temperaturen var som på en varm, dansk sommerdag, og vandet dejligt afkølende (25-30 g.).
Guiden, som var med undervejs på hele turen, talte engelsk, hvilket ikke var noget problem for vores 12-årige datter. Dog havde vores søn på 9 år lidt svært ved at forstå, hvad der blev sagt, så vi tolkede det meste af tiden.
Dog vil vi sige, at ungerne efterfølgende blev noget modigere i forhold til at kaste sig ud i at kommunikere på engelsk, så rent faktisk var det ikke som sådan et minus – mere en gevinst.
Katherine nationalpark
Katherine nationalpark, som også var inkluderet i denne flere-dages-tur, bestod af et helt anderledes landskab end Kakadu nationalpark.
Der var meget mere vand, så der var vi ude at sejle i et par timer. Området var omgivet af nogenlunde de samme klipper, som der var i Kakadu, men det meget vand og de flotte kløfter gjorde, at oplevelsen blev helt anderledes.
Katherine Gorge er en af Australiens top attraktioner, og også et sted, vi vil anbefale andre rejsende at opleve. Det er et område bestående af en fantastisk flot kløft og en stor flod, der løber igennem. Det er et helt særligt landskab, og virkelig et smukt syn.
Det underlige er, at der hele tiden blev talt meget om farlige dyr, hvilket lagde en bund af spænding sådan helt generelt, når vi bevægede os frit rundt i den storslåede natur.
Dog må jeg indrømme, at vi i dén grad altså virkelig skulle gøre os umage for at finde nogle af disse dyr! Der var altså på ingen måde noget at frygte eller være nervøs for. Jeg vil hovedsageligt sige, at vi så dyr, der var anderledes, så som slanger, øgler m.m., men ikke i den forstand farlige dyr. Så på den konto syntes jeg ikke rigtig, at der er noget at frygte.
Litchfield Nationalpark
Efterfølgende tog vi i Litchfield Nationalpark, som var den 3. nationalpark på vores guidede tur.
Der var vandfald og subtropisk skov, hvilket specielt gjorde et stort indtryk på både vores søn og datter. At være i en regnskov var for dem begge en helt særlig oplevelse. Duften, stemningen og den frodige natur med de brusende vandfald var indtryk og omgivelser, de ikke tidligere havde oplevet. Den ekstreme fugtighed i området resulterede i, at vi alle blev helt gennemblødte af bare en lille gåtur.
Vi voksne havde det til gengæld således, at vi – her i bagklogskabens lys – godt kunne have taget en 3-dages rundtur i stedet for en 4-dages tur, og så have undladt at besøge Litchfield nationalpark, da Litchfield ikke som sådan – i vores øjne – havde noget helt ekspetionelt at byde på. Så er man i tidspres, eller vil man blot udnytte sine dage i Australien til fulde, så er vores råd evt. at vælge Litchfield fra.
Alt i alt er vi dog tilfredse, og vi følte, at vi fik fuld udbytte af både tid og penge.
Vi fløj derfra tilbage til Darwin, og havde døgn der, hvor vi overnattede på det samme hotel, som da vi landede Travellodge Mirambeena Resort Darwin.
Det var en nem og praktisk løsning, da vi havde opmagasineret vores bagage på dette hotel, og derfor havde haft mulighed for kun at medbringe det mest nødvendige til vores rundtur til nationalparkerne, og dermed var fri for at slæbe al vores bagage med rundt.
Endvidere var der mulighed for at vaske vores beskidte tøj, da vi returnerede til dette hotel, hvilket vi naturligvis benyttede os af, således alt kunne være klar til videre rejse.
Alice Springs
Dagen efter fløj vi til Alice Springs – en flyvetur på et par timer.
Alice Springs levede det vildeste op til vores forventninger om ”the outback”! Det var ren, rå Crokodile-Dundee-australsk-stemning!
Vi var i Alice Springs i et par dage, og havde ture ud derfra. Der var jo ikke som sådan de helt store kulturelle seværdigheder i området – det var mere stemningen, der skulle snuses helt ind! Det var 100% det, vi kom der for!
Vi var bl.a. på et bestemt værtshus, som i dén grad skulle være indbegrebet af outback Australien, og som er set på film – ”Boos Saloon” eller lign., tror jeg den hed. Også et sted for børn, og vores unger fik lov til at slå sig løs.
Jeg ved ikke, om det er fordi vores børn ser særligt skandinaviske ud, men generelt tog alle folk helt utrolig godt i mod vores unger, og var meget interesserede i at tale med dem, og også sørge for, at de havde det godt. Det var en rigtig rar og behagelig oplevelse for os alle, at børnene følte sig mødt og velkomne – en rigtig stor del af den gode oplevelse.
Vi boede på ”Chifley Alice Springs Resort”, mens vi var i Alice Springs – et absolut totalt ligegyldigt sted. Beliggenheden var rigtig god i forhold til gåafstand til byen, men det var så også det!
Et rent og pænt sted med pool, men uden personlighed, så altså udmærket hvis blot man skal have et sted at sove, som ligger i gåafstand til tingene (se flere billeder og priser her).
Fra Alice Springs havde vi arrangeret en ny 3-dages tur, og vi blev afhentet i lignende bus, som den, der bragte os på rundtur i det nordlige Australien, og også med en dygtig og kompetent guide.
Nationalparken Uluru-Kata Tjuta; Ayers Rock og The Olgas
Vores nye guidede 3-dages tur startede med et besøg i nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som rummer verdens næststørste sten, nemlig den kendte Ayers Rock, som jo er én af Australiens helt store seværdigheder, og som vi i dén grad virkelig havde glædet os til at opleve.
Indtil videre var vi ikke som sådan stødt på turistfælder, men ved ankomsten til en af Australiens helt store seværdigheder, må vi nok sige, at vi blev mødt at turistfælder big time!
Ayers Rock anses af de indfødte som en helligdom, og det tilrådes derfor at udvise respekt i området, og ligeledes frarådes det derfor at klatre op ad klippen, hvorfor vi i stedet gik rundt om den. For os er det enormt vigtigt at respektere de ting, som det oprindelige folk tror på, og også vise børnene, at det er vigtigt at tage hensyn til andre.
Det var en super flot gåtur i fantastiske omgivelser, og stemningen var helt særlig. Vi havde hørt, at klippen skifter farve i solnednedgangen, og var meget spændte på at opleve dette.
Der var masser af plads at bevæge sig rundt på, da stenen er kæmpe stor, og på én eller anden måde føltes det hele meget autentisk og magisk – lige indtil vi blev gelejdet derover, hvor de bedste billeder kunne tages fra; nemlig på det ”helt særlige spot” hvorfra farveændringen på klippen i solnedgangen var helt rigtig. Og lige præcis dér var der så 40 busser samlet ét sted, masser af mennesker i store flokke, boder der var sat op med mad, ting, der kunne købes, souveniers, kameraer, der sagde ”klik, klik, klik” – og en ellers magisk og autentisk stemning, der forsvandt som dug for solen! Ærgerligt – men dog alligevel forståeligt, at folk forsøger at lave penge på turister – men ærgerligt i forhold til helhedsoplevelsen af noget, som ellers kunne have været helt specielt, men som blev ødelagt af noget fuldstændigt kommercielt.
Som indskudt bemærkning er det måske værd at nævne, at støder man på navnet ”Uluru” er det meget god viden, at dette er det lokale navn (aborigines navn) for Ayers Rock.
Kata Tjuta er det lokale navn for The Olgas.
Vi er super glade for, at vi så Ayers Rock, da det på en eller anden måde bare er én af de seværdigheder, som vi synes man skal opleve, når man er i Australien.
Dog vil det ikke være et sted, vi nødvendigvis ville returnere til, hvis vi på noget tidspunkt skulle til Australien igen. Ikke fordi det ikke var et smukt og særligt syn – mere fordi oplevelsen simpelthen var for præget af turisme, og dermed slet ikke havde den form for magi, som vi havde forstillet os.
Fra Ayers Rock tog vi videre for at overnatte i det næste telt – stadig i den samme nationalpark.
Det er helt normalt at overnatte i telt, når man befinder sig ude i outbacken – det giver også den rette autentiske stemning.
Det ville på en eller anden måde heller ikke helt give mening, hvis man skulle ligge og drøne frem og tilbage mellem de store naturoplevelser og så byernes hoteller. At bo i telt fungerede rigtig fint, og gav en god sammenhæng i stemningen og oplevelsen, så det er noget vi vil anbefale andre at gøre også.
Næste morgen stod vi op kl. 4.30 om morgenen for at se solopgangen ved The Olgas.
Det var en meget flot oplevelse – et imponerende landskab – dog syntes børnene, at det var lige tidligt nok at stå op for dén oplevelse, så det var nok mere en ”voksen-ting”. Men hvem ved; måske børnene på et tidspunkt alligevel bliver taknemmelige for at have oplevet det.
Generelt gik vi meget på vores tur. Husk derfor fornuftigt fodtøj og en god rygsæk – både til børn og voksne, og hav solcreme med i denne.
Det var gode gåture vi var på, og ikke uudholdelige. Det var varmt, og der var stigninger på turene, men det var absolut også ture for de ”ikke-trænede”, og børnene kunne sagtens holde til det. De syntes det var nogle gode ture, og de fik brændt godt med energi af.
M.h.t. vand og mad så havde guiden fuldstændig styr på provianten. Bag i bussen var der hamstret mad og drikke i både skabe og køleskabe, så det var ikke et issue, vi selv skulle tage os af. Der var mad med til alle de dage, vi var afsted. Guiden huskede os også lige på at få tanket vores drikkedunke op med vand, inden vi bevægede os ud på ture.
Hele oplevelsen var præget af, at tingene foregik på sådan en slags hyggelig spejder-manér, og vi samlede brænde i bushen til at lave mad over bål om aftenen.
Kings Canyon
Vi stod igen tidligt op – kl. 5.30, og vågnede op til den flotteste natur!
Kings Canyon er ufattelig smuk ”ødemark” med mulighed for fantastisk view ud over det hele fra de høje klipper.
Stedet virker meget uberørt, og uden præg fra turismen – stemningen er altså mere autentisk end ved f.eks. Ayers Rock.
At besøge Kings Canyon er en absolut anbefalelsesværdig oplevelse.
Sydney
Fra Kings Canyon gik turen til Sidney – lige med et slag omkring Alices springs for at hente vores bagage, og tage en overnatning – igen på det hotel vi opmagasinerede vores bagage på – inden den 4-timer lange flyvetur mod Sidney.
Vi var i Sydney i 7 dage – fra d. 21. – 28., og det er en fantastisk by, som vi rigtig gerne vil tilbage til igen!
Vejret var ikke super godt, men vi havde forinden haft det rigtig varmt på vores ture ud i nationalparkerne, så det gjorde ikke noget, at vejret var lidt køligere og at det småregnede lidt i Sydney, mens vi var der. Den manglende hede resulterede faktisk i et lidt højere energinveau, som gjorde, at der var godt med overskud til at tage nye oplevelser ind. Vi kunne dog sagtens gå rundt i shirts.
Sidney er en SÅ dejlig by, stille og rolig med en afslappende stemning, og samtidig masser af muligheder for at udforske byens kulturelle seværdigheder.
Vi havde lejet en lejlighed, så vi havde lidt friere rammer til selv at kunne bestemme tempoet. Vi havde eget køkken, og nød selv at kunne bestemme menuen m.m.
Vi boede i ”Metro apartments on Darling Harbour”, og havde den fedeste udsigt ud over Darling Harbour – og sjovt nok også med udsigt til den gårdhave, hvor kronprins Frederik mødte kronprinsesse Mary. Dejligt sted med en dejlig udsigt både den ene og den anden vej.
Det var et helt vildt fedt sted at bo, og skal vi nogensinde tilbage, skal vi helt sikkert bo det sted igen! Ikke blot var lejligheden fed, men selve beliggenheden var også perfekt – 100 m. fra havnekajen så man kunne slentre langs promenaden (se flere billeder og priser her).
I sydney var vi naturligvis kulturelle. Vi skulle jo se alt det, byen havde at byde på.
Vi var selvfølgelig i operahuset – vild fed oplevelse. Vi ”snød” os ind, fandt vi efterfølgende ud af. Normalt er der sådan nogle guidede ture rundt i operahuset, som man betaler for, men uden at vi vidste det, var vi lige præcis ankommet på den ene dag på året, hvor der var åbent hus, så der var gratis adgang, mulighed for at komme om bag scenen osv. Vildt heldigt, og en rigtig, rigtig god oplevelse.
Af ting, som vi gerne vil fremhæve som værende et ”must see”, når man er i Sydney området, må vi absolut nævne Bondi Beach!
Det er en lækker og flot strand, som byder på både gode gåture og surf-oplevelser. Det er en af de mest berømte strande i Sydney, og er man surfer, er dette et sted i verdensklasse.
Stranden er fuld af ”leben” og stemning. Dog er det ikke en børnevenlig badestrand, da der er meget stærk understrøm. Soppe og bade i vandkanten er dog en mulighed.
Endvidere vil vi gerne fremhæve den botaniske have i Sydney, som også var et super lækkert sted at slentre rundt i med børn. Smukt og svalt i enormt flotte omgivelser.
Darling Habour, som vi boede lige ud til, er også et sted, som vi mener man skal til, når man er i Sydney. Selve stemningen er bare helt speciel på det sted, og der er masser af muligheder for at spise lækker mad på havnen, mens man nyder stemningen.
Vi havde ikke lagt et stramt program for vores dage i Sydney, da vi havde behov for at tage tingene i et stille og roligt tempo, og med plads til at gøre lige præcis det, vi havde lyst til.
Vi havde naturligvis forberedt os og lagt nogle ture ind i programmet – men vi var alle enige om, at der skulle være plads til overraskelser. Og ikke mindst plads til ”hviledage”, som kunne give os plads og ro til at fordøje alle de oplevelser og indtryk, vi fik undervejs.
Det var derfor med vilje, at vi gav os god tid til at fordøje det hele i Sydney.
En af de ture vi havde lagt fast ind i programmet var en tur op til Blue Mountains, som er en sandstens-bjergkæde.
Det var en guidet endagstur, hvor vi blev afhentet af en bus, og kunne gå rundt i området og opleve det hele på tæt hold. Det var en fantastisk flot naturoplevelse med bjerge og vandfald. Området hedder Blue Mountains fordi der er massevis af eucalyptustræer i hele området, og når det er meget varmt, så fordamper olien i træerne, hvilket afgiver en blå farve, som ses tydeligt i tågen. Ret specielt, faktisk.
Turen dertil havde vi bestilt hjemmefra, men vi fandt ud af, at dette ikke er nødvendigt. Der er masser af ture dertil, som kan bestilles direkte, når man er i Sydney, og det giver en større frihed til at mærke efter, hvornår man lige synes, man har behovet for at opleve.
Er I selv typerne, der vil have planlagt det meste hjemmefra, er det muligt at bestille mange relevante ture inden afgang her.
hjemmefra havde vi selv planlagt en tur til Steve Irwings krokodillefarm/zoo (Australia Zoo), da det på en eller anden måde for os også var sådan en slags ”must see”, når nu vi var i Australien.
Det var en zoologisk have, hvor der var forskellige dyr og shows, så det var meget i børnenes tegn, og en afslapningsdag, hvor vi bare lod indtryk og oplevelser komme til os.
Heron Island
Fra Sydney tog vi – med et kort stop i Brisbane på vej dertil – til Heron Island.
Det skal kort siges, at Brisbane var en rigtig, rigtig flot by, men vi havde desværre ikke så meget tid til at udforske byen. Ærgerligt. Vi kunne sagtens have brugt et par dage der – i modsætning til Glatstone, som vi også lagde vejen forbi på hjemturen, og som er en grim by! Vores børn skriver i deres dagbog, at det de hæfter sig mest ved er, at Glatstone udmærker sig ved at have verdens største aluminiumsfabrik…” Sådan! Det var bare i virkeligheden, hvad der var at sige om den by!
Vi fløj til Glatstone, og fra havnen i Glatstone tog vi en båd ud til Heron Island. En vild tur mod bølgerne, som havde en varighed af 2 timer. 2 timer i strid vind og med konstant opkast p.g.a. søsyge!!
Man kunne enten vælge at betale en god sjat penge for at komme med denne båd – eller også kunne man vælge at betale en enorm sum penge for at komme derud med helikopter. Vi valgte naturligvis den billigste løsning… Puha, den var hård!
Heron Island ligger på Great Barrier Reef.
Vi havde aftalt, at ud af de 4 uger, vi havde i Australien, der skulle de første 3 uger bruges på oplevelser i stor stil, og den sidste uge med daseferie i smukke omgivelser. Det var det, vi skulle på Heron Island; Bade-dase-ferie!
Heron Island er lille bitte, og man kan gå øen rundt på ½ time.
Der er billedskønt – en paradisø – og massevis af muligheder for at snorkle og dykke i de smukkeste omgivelser.
Der er kun én butik på øen, hvor du kan købe souveniers, og ellers spiser man på den restaurant, som er knyttet til det hotel, man bor på. Ja, faktisk øens eneste hotel…
Det er 100% ren afslapning, hvor man ikke bliver bombarderet med larm og en masse indtryk, og hvor det eneste man kan foretage sig, er at gå tur, bade, dykke, spise, være sammen…
Med andre ord; Det er paradis!! SÅ flot!
Der var mange store hajer, rokker og også skildpadder, der lagde æg tæt på stranden, men det var ikke farligt at bade der. En stor oplevelse for os at være tæt på havets dyr! Ungerne brølede ud af snorklen, så snart vi så de store dyr, og det var SÅ fantastisk for dem at opleve det hele tæt på.
Vi var på Heron Island fra d. 30. til d. 5. – et helt perfekt tidsrum til at ”falde ned”. Det var meget passende for os som familie, med de behov vi har.
Vi ville til enhver tid tage tilbage til Heron Island! Sikke en oplevelse! Uforglemmeligt!
Også stedet vi boede – øens eneste hotel Heron Island Resort – var rigtig fint. Det er et hotel, der virkelig kan anbefales (se flere billeder og priser her).
Generelt var det bare en helhedsoplevelse af de helt store, og alt passede bare sammen. Vi nød i dén grad at være intensivt sammen som familie, og at opleve både hyggelige og nærværende stunder sammen.
Det var for os rendyrket paradis-ferie, og hvor hotellets beliggenhed var 20 m. fra vandet.
Når det var lavvandet, stak korallerne op af vandet.
Der er mange steder, man kan komme ud at dykke og se koraller, men en af grundene til, at vi lige præcis valgte at opleve Heron Island var netop, at børnene også skulle have muligheden for at se koralrev helt tæt på – og da de jo ikke har dykkercertifikat, var dette den mest oplagte og perfekte mulighed for dem i forhold til at opleve koralrevene og havets smukke dyr på helt tæt hold.
Da vi efter 5 dage på øen skulle til at bevæge os mod Danmark, tog vi til Glatstone for at have en overnatning.
Man kan vist roligt sige, at det var lidt af et antiklimaks! Fra den ene yderligerhed til den anden!
At komme fra storslået natur og paradisiske rammer til en grim aluminiumsby var nærmest halvt deprimerende!
Vi gik derfor stort set ikke uden for en dør, men hentede blot vores mad, og sad så og spiste det på hotellet.
Mad og drikke
Apropros mad så fik vi smagt på de forskellige lokale retter, bl.a. krokodille- og kængurukød.
Maden vi fik på vores guidede ture var ikke gourmetmad, men det var ganske ok.
Derudover blev vi introduceret for noget, der hed marmaite, tror jeg, som er sådan en slags gær-smør-pålæg, de har i Australien. Det er absolut ikke noget, man behøver at spise… men så har vi da prøvet det!
Derudover vil jeg dog sige, at jeg synes, at man får lækker mad i Australien.
Vi var bl.a. på Sydneys fishmarked, hvor vi købte mad vi selv kokkererede. Vi købte en masse østers og skaldyr på det marked, og det var af rigtig god kvalitet. Der var skaldyr, som vi ikke havde set før, bl.a. en slags bille, som vi også skulle prøve.
Der var også masser af lækkert kød at købe rundt omkring, men vi spiste mest fisk og skaldyr.
Så ja; udover en et væld af gode oplevelser, så var der også massevis af god mad at kaste sig over.
Standarden var generelt god, og vi oplevede ikke på noget tidspunkt at have maveproblemer, på trods af, at vi spiste alt, hvad vi kom i nærheden af uden at tage nogle særlige forholdsregler.
Vi drak ikke vandet fra hanen, men børstede tænder i det. Drikkevand købte vi dog, da vi ikke turde løbe nogen risiko i forhold til maveinfektioner.
Vaccinationer
Der er ikke som sådan særlige forholdsregler, der skal tages i forbindelse med vaccinationer ved rejser til Australien – andet end difteri og stivkrampe.
Det er altså et ret sikkert land at rejse i i forhold til sygdomme.
Er man det mindste i tvivl vedrørende vaccinationer, vil vi anbefale, at man kontakter rejseklinikken.dk for råd og vejledning.
Vores bedste oplevelser på rejsen til Australien
Jeg synes det er rigtig svært at fremhæve én eneste ting, som værende den bedste oplevelse, og generelt vil jeg sige, at det var hele kombinationen af vores rejse, som for os bare gjorde det store hele.
For mig var hulemalerierne i nationalparken én af de bedste oplevelser.
Derudover var Sydney en super lækker by, som bare bød på SÅ meget – både stemningsmæssigt og kulturelt – og ja; så Heron Island!
Særligt Heron Island var noget specielt for børnene. Om det handlede om omgivelserne og det, som omgivelser bød på, eller om det handlede om, at vi på Heron Island udelukkende var sammen som familie, og foretog os ting meget intensivt sammen, er svært at afgøre.
For børnene, tror jeg, var det hovedsageligt det, at vi var sammen som familie, der havde den store værdi, og måske også det, de husker allermest. Tiden med hinanden! Nærværet!
Af ting vi kunne have gjort anderledes, ville vi – som tidligere nævnt – havde fravalgt turen i Litchfield nationalpark. Den var ikke nødvendig, og bød ikke som sådan på noget særligt mindeværdigt.
Vi ville måske også have taget en anden rute hjem, end en overnatning i Glatstone, da det var nedtur at ramme sådan en by efter at have befundet sig 5 dage i paradisiske omgivelser på Heron Island.
Måske man burde have taget direkte til Brisbane fra ø-ferien, og have taget hjemturen derfra, så man alligevel kunne slutte ferien af i lidt skønnere omgivelser. Måske det bare er en mindre detalje.
Glatstone var ihvertfald en spild-dag for os.
Hvis vi skal til Australien igen, vil vi klart se de samme ting, som vi valgte at opleve på denne tur. Vi har ikke fortrudt én eneste af vores oplevelser!
Dog ville vi – ved en anden tur til Australien – klart springe Ayers Rock over. Det behøver vi ikke opleve igen. Og også hele den tur vi havde ved Alice Springs. Nu har vi jo oplevet det, og så ville vi hellere bruge tiden på noget andet.
Jeg ville dog gerne til Darwin igen. Og også gerne til Great Barrier Reef og Sidney igen.
Egen planlægning eller rejseselskab
Om man selv planlægger og arrangerer sin rejse, eller om man får et rejseselskab til det, er meget afhængig af, hvem man er som type, og hvor erfaren man er som rejsende. Og så naturligvis også, hvad man har på sin opsparing…
Et rejseselskab er jo specialister, og kan klart guide én i den retning, som er relevant i forhold til, hvor, hvornår og hvorhen man skal, når man befinder sig i et land, som man intet kendskab har til.
For os var det, som også tidligere nævnt, en rigtig god beslutning at benytte os af et rejseselskab. Det gav en god ro i maven, og skabte en viden, tryghed og sikkerhed, som vi havde behov for at opleve så mange km væk fra trygge Danmark.
Rejseselskabet lagde en perfekt rute for os, som sikrede os, at vi rejste væk fra regnvejret, og i den rigtige retning rent klimamæssigt, hvilket sikrede os de de tørre og varme solskinstimer, som vi havde behov for at opleve, mens vi var afsted. Det var guld værd for os, og derfor også alle pengene værd.
Det kostede dog også, og det er de penge, man skal gøre op med sig selv, om man har lyst til og mulighed for at bruge.
Dog vil jeg sige, at hvis man selv har ressourcerne til at gøre alt forarbejdet og researche rigtig meget – og ikke mindst har modet til at kaste sig ud i tingene – så ligger der rigtig meget frihed i bare at tage af sted på egen hånd!
Der er masser af muligheder for selv at booke og bestille ture til de forskellige seværdigheder, når først man er i landet, og alt er faktisk lige til at gå til.
Er man ikke ”livrem og seler typen” er det nemt selv at booke hoteller og ture ud i nationalparker – det er absolut uden problemer! Det hele er yderst let tilgængeligt – lidt lige som i USA.
Næste gang vi skal afsted, vil vi i hvert fald ikke planlægge så meget hjemmefra, som vi gjorde sidst, men blot kaste os ud i det. Det fungerer jo upåklageligt og Australien er et fantastisk land at rejse rundt i.
Gode råd
Et godt råd fra os til en sådan rejse er generelt, at man tager sig tid til ”hvile-vaske-og-pool-dage”.
Gør holdt på et hotel, og få vasket tøjet til den kommende uge, mens børnene pjasker i poolen. Sørg for at der er styr på tingene, inden I kaster jer ud i næste eventyr med fuld skrue på oplevelserne, og lad børnene være udhvilet, så de kan tage alle de nye indtryk ind!
Og ja, så er vores råd også bare, at hvis man som familien har mulighed for det, så tag på en sådan tur med jeres børn! Vær sammen! Altså, sådan virkelig sammen! Foretag jer noget, hvor I hviler sammen, spil kort, tal sammen, drik smoothies, kig på hinanden, vær stille sammen, mens I kigger på naturen, eller lytter til fuglene, tager nye dufte ind, eller bare læser en bog sammen.
En god idé er også at opfordre ens børn til at skrive dagbog undervejs. På den måde får de selv sat ord på deres oplevelser, og kan tage dagbogen frem som et godt minde resten af livet. Èn ting er, hvordan de oplever tingene i nuet – noget andet er, hvordan de opfatter tingene og deres oplevelser efterfølgende, når rejsen er på afstand. At skrive dagbog er en fantastisk måde at holde fast i sine minder på.
For os voksne skaber det også en masse glæder at tage disse dagbøger frem, og så læse hvordan børnene selv har oplevet og erfaret tingene. Skønt med børnefortællinger i børnehøjde. Det kan man kun blive glad for.
Læs også andre inspirerende rejseberetninger fra bl.a USA, Sri Lanka, Mexico eller Mauritius.
Hej Stine
Tak for en meget informativ og inspirerende beretning om jeres rejse til Australien. Jeg overvejer en nogenlunde tilsvarende tur med min 14 årige søn, men synes, det er vanskeligt at vælge mellem de mange rejseselskaber, der udbyder rejser til Australien, så kan jeg lokke dig til at fortælle, hvilket rejsebureau I rejste med?
Bedste hilsner
Lene