rejse til rom med børn

Har I lyst til at rejse til Rom med jeres børn, kan I her få gode råd og fif til byen.

rejse til rom med børn

Har I lyst til at rejse til Rom med jeres børn, kan I her få gode råd og fif til byen.

Vi har været så heldige at få en fin lille beretning om Rom fra Mette Tingholm, som i vores øjne er at betragte, som værende lidt af en “rejseekspert”, når det kommer til at rejse til Rom med børn.
Mette er forfatter, og har skrevet den helt fantastiske bog “Astrid og Pampum i Rom”, som er en rejseguide med fif og fortællinger for børn og voksne, der gerne vil besøge Rom, og have det bedste ud af deres rejse dertil.
Som Mette selv skriver i sit forord til bogen, er “Astrid og Pampum i Rom” en håndsrækning til de familier, der gerne vil opleve Rom i børnehøjde.
Har I selv planer om at besøge Rom sammen med jeres børn, kan jeg i dén grad anbefale jer at anskaffe bogen, som er en fin og anderledes introduktion til byen og dens seværdigheder end de traditionelle rejsebøger. Bogen beskriver både de kendte og mindre kendte seværdigheder, og giver endvidere gode fif til, hvad man kan foretage sig sammen med sine børn undervejs. Det bedste ved det hele er, at bogen lægger op til, at børnene selv bliver involveret i alle de oplevelser, som et besøg i byen byder på.
“Astrid og Pampum i Rom” kan købes ved Saxo.com, eller på Mettes egen hjemmeside kameloma.

Læs også: Her kan I overnatte, hvis I er på en storbyferie i Rom sammen med jeres børn!

Er Rom for børn?

En del tænker nok, at storbyferie ikke er for børn. Det er både bedre, billigere og lettere med badeferie, hvor der er fri adgang til svømmepøl, underholdning og lækker buffet. Så hvad er der egentlig at lave for børn i en storby? Er det ikke mere på forældrenes præmisser? Og er det overhovedet afslappende?
Der kan være mange spørgsmål, der melder sig, hvis man ikke har haft børnene med på storbyferie. Hvor skal man bo? Hvad skal børnene få tiden til at gå med? Og er det hyggeligt at være sammen på den måde?

Vi har altid været vilde med storbyferie og har været glade for den rejseform, længe før vi fik børn. Så da vi stod med vores 8 mdr. gamle datter og planlagde en længere tur under barslen, var vi ikke i tvivl. Selvfølgelig skulle turen også inkludere et ophold i Rom. Vi pakkede derfor kufferterne med sutteflasker, modermælkserstatning i store mængder og en god klapvogn, der både var handy, men som også kunne bruges til at sove til middag i.

Læs også: Pakkeliste til baby.

rejse til italien med børn og besøg rom

Rom med baby

Og så tog vi af sted. Den snert af betænkelighed vi havde ved at tage et så lille barn med til en pulserende storby, skulle vise sig at fordufte efterhånden, som vi bevægede os rundt i Roms hyggelige gader. For aldrig er vores datter, eller vi, blevet mødt af større begejstring fra de forbipasserende romere. Unge, som ældre, har de sendt adskillelige kindkys gennem luften og spontant brudt ud i ”troppo bella”,complimenti” og ”bellissima”. Den glæde italienerne har for børn, er ganske ægte – og aldeles vanedannende. Det er virkelig en fornøjelse at færdes i Rom med en baby.

Vi har aldrig syntes, at der er besværligt at have et lille barn med til Rom. Vi har stort set gjort det samme, som når vi har været af sted uden børn. Kan man få den lille til at sove i klapvognen åbner det for en masse muligheder, og man kan snildt se både seværdigheder eller spise en god frokost, mens junior sover. Samtidig har man glimrende opbevaringsplads til både diverse indkøb fra de mange forretninger, fotogrej eller tunge tasker, som man helst vil være fri for at skulle bære på skuldrene. Og så er det i øvrigt en glimrende øvelse i at teste klapvogne. Kan de holde til de mange brosten, trapper, dårlige belægninger og manøvrer udenom de mange meget kreativt parkerede biler, har den bestået testen.

rejse til rom med børn

Klapvogne til små trætte ben

Børn har det jo med at vokse, og i takt med at de er blevet større, har vi skiftet den gode klapvogn ud med en paraplyklapvogn, der er noget lettere at håndtere. Her kan de hvile de små ben, når man er undervejs, og samtidig følge med i alt det, der sker. De har fået lov til at bruge klapvognen noget længere her end derhjemme, så de har følt det som et privilegium, at blive kørt rundt i byen. For os har det været utrolig praktisk og øget aktionsradiussen en hel del.

Også familien er vokset siden vores debut som storby-globetrottere med baby og klapvogn, og vores familie tæller i dag to voksne og to børn. Begge børn, der nu er 9 og 6 år, elsker vores ture til Rom. Også selvom det måske kræver lidt ekstra for os som forældre, nu hvor de er blevet for store til klapvognen og skal motiveres til at gå. Men det er hele indsatsen værd. Det er en fornøjelse at høre alle de interesserede spørgsmål, som vores søn har om de gamle romere, se ham være så glad for den romerske plastichjelm og leve sig ind i historien, at han har den på gennem byen hele dagen. Eller opleve vores datters begejstring over al den lækre pasta og pizza, hun får serveret, og se at hun rent faktisk nyder maden. 

Ikke altid lutter lagkage at rejse til Rom med børn

Men det er jo ikke lutter lagkage og rosenrødt det hele. Vi er da også blevet mødt med bebrejdende kommentarer fra vores datter som – Hvorfor skal vi se på en masse gamle ting i vores ferie? Alle de andre i klassen skal i badeland! Det er meget sjovere! Og selvom vi har forsikret hende om, at hun nok vil takke os på den lange bane, så har Rom ikke altid stået øverst på listen over ønskeferier. Men det er alligevel ofte det, hun nævner, når hun skal fortælle, hvor hun gerne vil hen på ferie næste gang, Og så er det heller ikke uvæsentligt, at hun også har fået øjnene op for, at det kan være sjovt at gå på opdagelse i de romerske legetøjsbutikker, hvor der kan være andre varer på hylderne, end dem, du finder herhjemme. Og er du til bamser og tøjdyr – som hun meget passioneret er – ligger der en legetøjsforretning for enden af Piazza Navona, som er det rene slaraffenland. Det er så her, at forældrene af og til får et anstrengt udtryk i ansigtet, når vi har vendt og drejet hver og en af de mange bamser, og hun stadig ikke kan bestemme sig for hvilken en, der skal med hjem i kufferten.

Sæt farten ned og skru op for nærværet

Et godt råd når man tager på storbyferie med børn er, at sætte tempo og niveau ned. Man skal ikke forvente at kunne se lige så mange seværdigheder, som var man bare to voksne af sted. Vælg nogle få seværdigheder ud, som I gerne vil nå hver dag. Så kan man altid putte ekstra på undervejs, hvis der er overskud til det. Og så har vi haft god erfaring med at pakke en lille taske med lidt adspredelse, som børnene har med på tur. Synes de, at der er kedeligt undervejs, kan de altid lege, tegne eller spille og få et lille pusterum.
For det det dejlige ved at have ferie er jo netop, at have god tid. Så selvom det vrimler med spændende seværdigheder, er det godt at lægge nogle gode pauser ind, hvor I har god tid til at være sammen, spise og bare hygge jer i hinandens selskab. Og som en ekstra lille sidegevinst er der jo god grund til at komme tilbage og se alt det, man ikke nåede i første eller anden omgang.

hygge med børn i rom

Ikke kun på børnenes præmisser

Storbyferie er ikke udelukkende på børnenes præmisser. Det kan derfor virke lettere at vælge badeferien, hvor man som forældre får et pusterum, når børnene hygger sig på stranden eller ved poolen. Det er jo skønt, og det tror jeg, at de fleste forældre vil synes – os selv inklusiv. Men vi er til gengæld også overbevist om, at børnene får nogle andre værdier og oplevelser med sig, når de bliver taget med på ferie i en storby. De får selvfølgelig en fornemmelse for den historie og kultur, der binder os sammen i Europa. Det lyder ganske vist meget højpandet, og det er jo heller ikke det, man skal sælge ferien på til en 9-årig. Men som forælder er det vigtigt at vise sine børn lidt om, hvordan verden ser ud, og hvorfor den har formet sig, som den har.
En anden vigtig ting børnene lærer er at indgå kompromisser. Det er svært at finde noget, som alle synes er fantastisk hele tiden, så børnene lærer, at man nogle gange bliver nødt til at se noget, der i deres øjne er mega kedeligt. Jo større er glæden, når de endelig når til den aktivitet, de har valgt.
Og så er der jo den faktor, der hedder glade forældre. For hvis I laver noget, som I synes er spændende, vil det helt sikkert også smitte af på jeres børn. Og så er is et universalmiddel, der kan hjælpe i rigtig mange situationer. Her er man ekstra heldig i Rom, da det bugner med lækre is-forretninger.

Læs også: Derfor skal I rejse med jeres børn – uanset alder!

Se seværdighederne med nye øjne

Når man tager børnene med på storbyferie, oplever du byen med helt nye øjne. Både meget håndgribeligt gennem den store varme, du bliver mødt med som forældre til mindre børn i Rom. Men det er også en gave, at opleve seværdighederne på en helt ny måde. For hvordan forklarer du lige et barn på 5 år hvad Vatikanet er for en størrelse? Og hvordan fortæller du historien om Peter og Paven eller om det gamle Rom? Børn har desuden en fantastisk evne til at opleve ting intuitivt og se tingene fra en helt anden vinkel. Det kan give nogle ret sjove spørgsmål.

skønne seværdigheder i rom med børn

Herfra er der altså ikke andet at sige end; God rejse til Rom med jeres børn 🙂

Se også Mettes andre indlæg, som kommer med forslag til, hvor I kan overnatte i Rom, og læs om hvilke seværdigheder I med fordel vil kunne besøge sammen med jeres børn.

Ønsker I yderligere inspiration til rejser med børn? Læs om SeychellerneSri LankaMaldiverne og Cuba!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *