Praktisk og uundværligt tøj til rejser til lande, hvor klimaet er skiftende.
Lidt om 3-lags-princippet og vigtigheden af at bruge uld på aktive rejser!
Det kan være lidt af en kunstart, at pakke tøj til rejsen til lande, hvor I ved, at klimaet er skiftende. Dog er én ting sikkert; en varm trøje med isolerende effekt er et must at pakke i kufferten – med en sådan i bagagen, er I sikre på at kunne holde varmen.
Som de fleste nok ved, er uld det bedste produkt, når det kommer til at medbringe en brugbar trøje på rejser, hvor I både skal sørge for at kunne holde varmen, når det er koldt, og som I samtidig kan ånde i, når temperaturen stiger en smule, og I måske begynder at svede.
Et ekstra plus ved uld er derudover, at I – uanset hvor meget I sveder – ikke kommer til at lugte!
3-lags-princippet ved rejser i kølige områder – tøj til kvinder og mænd
Vores ældste datter, Clara, har netop rejst rundt i Peru, og dermed brugt en del tid oppe bjergene, hvor klimaet var temmeligt skiftende. Af samme årsag var vi klar over, at den bedste løsning i forhold til passende beklædning i forbindelse med den aktive ferieform, hun var på, var, at hun benyttede sig af det, der kaldes 3-lags-princippet.
3-lags-princippet går ud på, at man iklæder sig passende tøj lag-på-lag, således man på bedst mulig og mest praktisk facon kan holde sig varm og tør, og dermed kan tage sine beklædningsgenstande af og på alt efter skift i vejret.
3-lags-princippet går altså ud på, at I iklæder jer; et inderlag, et mellemlag og et yderlag.
Inderlag
Jeres inderlag, altså jeres inderste beklædning, vil typisk bestå af evt. en uldundertrøje med ærmer eller en uldbluse, gerne i merinould, som er det absolut perfekte materiale – mest af alt fordi det er temperaturregulerende. Et rigtig godt forslag til et inderlag, er denne Smartwool trøje i 100% merinould, som uanset aktivitetsniveau vil holde jer varme og tørre.
Mellemlag
Ud over jeres inderlag vil I skulle iklæde jer et mellemlag, gerne i form af en fleecetrøje eller fleecejakke, som har isolerende effekt, og som ligeledes er åndbar, og kan transportere fugten væk fra kroppen.
Med til Peru havde Clara trøjen Kaitum fra Fjallräven, som er lavet i en lækker uldblanding, der består af 65% uld, 25% nylon og 10% polyester. På denne måde kombineres uldens temperaturregulerende egenskaber med kunststoffernes høje slidstyrke, og I får dermed en trøje, som rummer alt det, I har brug for på den aktive ferie.
Clara havde stor glæde af denne, specielt oppe i bjergene, og trøjen fra Fjallräven er et af de bedste mellemlag, man overhovedet kan få på markedet – både fordi den virker fuldstændig efter hensigten, men også fordi den er en smule ”fluffy”, og dermed skaber lidt luft mellem yderlag (jakke) og inderlag (bluse).
Trøjen fra Fjallräven koster 1499,95 kr., og er dermed relativ dyr. Dog er både komfort og kvaliteten i højsædet, og I får dermed også, hvad I betaler for. Har I lidt større børn, som godt kan bruge voksenstørrelser, er et ekstra plus, at kvaliteten er så god, at trøjen kan gå i arv.
Yderlag
Ud over fleecetrøjen skal I iklæde jer et yderlag, bestående af en vind- og vandtæt jakke, da fleecetrøjen ikke er vind- og vandtæt. En god regn- eller skaljakke er at anbefale. På den måde er I helgarderet i al slags vejr, og har medbragt fleksibel beklædning i stedet for udelukkende at have medbragt en tyk og foret jakke, som i nogle tilfælde højst sandsynligt vil være for varm og tung, og dermed også upraktisk.
Se her Pro-outdoor.dk’s udvalg af skaljakker og regntøj til kvinder.
Se her udvalget af Pro-outdoor.dk’s udvalg af skaljakker og regntøj til mænd.
Generelt er 3-lags-princippet altså at anbefale, når I rejser i områder med skiftende klima, og er derfor også den ideelle løsning til f.eks. ture i bjergområder og højland. Dette fordi I på den måde hele tiden kan af- og påkæde jer i forhold til det skiftende klima. Når f.eks. solen skinner, kan både jakke og fleece tages af, og I kan gå rundt i jeres bluse. Kommer der så en sky for solen, kan I tage fleecen på, og dermed undgå at fryse, og begynder det 10 minutter efter at regne, er det bare på med den vind- og vandtætte jakke.
Til børn
Desværre laves der ikke så mange lækre fleecetrøjer til børn. Dette fordi trøjer af høj kvalitet som oftest bliver for dyre at producere, og dermed også for dyre at sælge. Selv om vi, som forældre, gerne vil have de allerbedste produkter til vores børn, er der jo alligevel grænser for, hvor mange penge de fleste forældre ønsker at investere i trøjer, som børn alligevel kort tid efter kan risikere at vokse ud af.
Dog har Haglöfs lavet nogle super brugbare fleecetrøjer til børn, som er optimale, når det kommer til varme, komfort og åndbarhed. Endvidere er trøjen prisvenlig.
Trøjen kan købes hos Pro-outdoor og koster 399.95 kr.
Alt i alt vil jeg alligevel sige, at mange trøjer vil kunne være brugbare til børn, da de sjældent har de samme udfordringer, som voksne. Børn fryser og sveder ikke på samme måde, og kommer dermed heller ikke til at lugte ved fysisk aktivitet. Det, der derfor er vigtigt i forhold til børn – specielt hvis I holder aktiv ferie i skiftende klima – er, at de har en trøje på, som de har det komfortabelt i, hvilket betyder, at de ikke hverken fryser eller sveder voldsomt.
En trøje til børn skal altså være til at bevæge sig i, og skal være fremstillet i materialer, som medfører, at de ikke fryser.
En rigtig god løsning, som rummer den kombination, som man har brug for, når man benytter 3-lags-princippet, kan findes i denne jakke fra Northface, som rummer både mellem- og yderlag.
Indvendigt er en udtagelig Fleecetrøje, der giver en god isolering som mellemlag, eller som kan bruges for sig selv. Yderjakken er lavet vind- og vandtæt for at beskytte imod elementerne, og holde den varme luft inde omkring kroppen. Yderjakken kan også bruges uden fleeceliner, så I har en let og funktionel skaljakke.
Rejser I varmt eller koldt – se hvilke materialer I bør bruge for at have det behageligt
I forhold til hvilket klima I befinder jer i, er materialevalg afgørende for, hvordan I føler jer bedst tilpas.
Befinder I jer i troperne, hvor klimaet er fugtigt varmt, så er den ultimative beklædning løstsiddende bomuld. Dog ALDRIG på fødderne – se her hvorfor i vores indlæg om vandresko, hvor vi også skriver om vandresokker. Men når vi taler om komfort på resten af kroppen, så er bomuld rigtig behageligt at have på, når det er varmt og fugtigt. Dette fordi bomuld suger ens kropsvarme/sved, og dermed bliver vådt. Hvis tøjet så er løstsiddende, så sker der en stor fordampning fra ens skjorte/t-shirt/kjole, som igen skaber en kølende effekt. Fordampning = kølende = perfekt i tropiske områder.
I køligere klimaer, såsom Skandinavien, Alperne, Peru m.m., som har temperaturer fra 18-19 grader og nedefter, vil uld ALTID være det bedste at have på – specielt, hvis luftfugtigheden ikke er for høj. Dette fordi uld er temperaturregulerende og dermed behageligt. Det vil altså sige; det er både lidt kølende, når det lige er på grænsen til at være for varmt, og ikke mindst er det varmt, når vejret er lidt køligere. Perfekt, hvis I f.eks. er oppe i bjergene (3-4 km højde).
Endvidere er det således, at ved et højt aktivitetsniveau, hvor I måske kommer til at svede, der kommer uld ikke til at lugte på samme måde, som når man bruger bomuld og polyester, så rent hygiejnisk og i forhold til lugtgener, er uld absolut at foretrække som materiale i køligere områder.
Selv om I sveder, når I er aktive, kan I altså sagtens stadig holde varmen i uld, da det transporterer sveden/fugten væk – modsat bomuld, som suger og bliver vådt.
Køb ALDRIG polyester-produkter, når I skal holde aktive rejser! Polyester er et plastik-produkt, der ikke kan absorbere fugten fra din krop. Det vil føles ubehageligt, og I vil enten fryse eller svede, og derudover vil I komme til at lugte fælt!
Vi bruger Pro-outdoor.dk, når vi skal købe tøj til rejsen. Dette fordi vi her har oplevet at få en super professionel rådgivning og vejledning, og fordi de mennesker, som arbejder der, er specialister på deres fag. De ved med andre ord, hvad de taler om!
Dette indlæg er derfor også udfærdiget i samarbejde med Pro Outdoor, leverer også leverer produkter til Siriuspatruljen, og dermed har produkter til alle former for rejser – også skiferien.